maandag 10 februari 2014

Voorwoord bij Psychonoom 2013-2


 
 

 
Toen Mariska Kret de redactie van de Psychonoom verliet vroeg ze mij om aan te schuiven bij de redactie. Misschien in het kader van geografische representatie, er werd ook gezocht naar iemand uit het verre Maastricht en Groningen, maar Tilburg was een goed begin. Enfin, een mooie eerste editie om aan mee te werken, aangezien u dit waarschijnlijk leest in Egmond aan Zee tijdens het NVP wintercongres 2013. Voor emeritus professor John Michon ook een mooie editie om ons het verhaal te vertellen van de psychonomie in Nederland door de jaren heen. Mijn eigen geschiedenis als redactielid begon bij de rubriek “een kijkje in de keuken”. Het is geen geheim dat ik graag een spelletje speel en zo eindigde ik in gesprek met Jan Jonk van spelontwikkelaar GainPlay Studio te Utrecht. Games combineren met wetenschap? Jazeker! Verderop kunt u lezen over neurofeedback games en wat wetenschappers en spelontwikkelaars voor elkaar kunnen betekenen.

Deze editie zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een interview met de keynote speakers van het NVP wintercongres. Irene Pepperberg vertelt over haar carrière, haar werk met de beroemde papegaai Alex en deelt haar eigen “vreemde proefpersonen” anekdote. Jan Theeuwes vertelt over zijn werk naar selectieve aandacht, problemen in de wetenschap en de plannen voor zijn ERC onderzoek. Bijvoorbeeld dat hij gameverslaafden wil gaan onthouden van het spelen van games. Oei…games? Speel ik nooit hoor Jan, echt niet! Jan vroeg ook of ik toevallig wel eens OpenSesame gebruikte. Waar Sebastiaan Mathôt, een voormalig AiO van hem, lead developer voor is? Jazeker, studenten in Tilburg leren meteen bij de allereerste les van de psychologie opleiding hoe ze een reactietijd taakje moeten programmeren in OpenSesame. Een jongen vertrouwde mij toe: “Dat hoeven we niet te leren hoor mevrouw, want onderzoekers doen dat toch niet zelf”. Oh? Zou Sebastiaan dit weten? Hij vertelt over OpenSesame en de voordelen van open source in onze nieuwe rubriek: Méthodique Magnifique, waarin we aandacht zullen besteden aan nieuwe en inventieve onderzoeksmethoden.

Daarnaast kunt u op de hoogte blijven van nieuwe edities, artikelen uit de oude doos of juist nog nooit verschenen artikelen (bijvoorbeeld over de NVP PubQuiz 2009), nieuws en oproepen en daar bovendien reacties op geven via facebook.com/psychonoom en psychonoom.blogspot.nl.
Tenslotte, als afsluiter van mijn eerste voorwoord mogen wij redactielid Karen Schuil en haar man feliciteren met de geboorte van dochter Annemijn!

U als lezer alvast een zinvol en leuk congres toegewenst, en natuurlijk veel leesplezier met deze editie van de Psychonoom!

Lisanne Huis in ’t Veld, namens de redactie



Rudy van den Brink
Lisa Vandeberg
Bram Heerebout,
Karen Schuil,
Michiel Spapé

Geen opmerkingen:

Een reactie posten