dinsdag 10 september 2013

Voorwoord bij Psychonoom 2013/1


Tijdens de eerste ontmoeting met de redactieleden van de Psychonoom werd me verteld dat ik, als kersverse psychonoom en nieuwe hoofdredacteur, het voorwoord voor de eerste editie uit 2013 op me mocht nemen. “If this is your first night at fight club, you have to fight” kwam kort ter sprake.

De eerste editie van 2013 dus. Na een lange en frisse winter is de lente dan eindelijk aangebroken. Als het even meezit dan schijnt de zon ook nog deze zomer. In ieder geval komen de bloemetjes na hun winterslaap al weer langzaam tevoorschijn. De vogeltjes fluiten, en de Psychonoom fluit vrolijk met ze mee. Digitaal, wel te verstaan. Wij hebben namelijk een gloednieuwe Twitter account (@psychonoom) waarop u ons kunt volgen. En als we dan toch betrokken raken bij al die sociale media, dan kan een Facebook pagina natuurlijk niet achterblijven. Inderdaad. Op facebook.com/psychonoom kunt u met enige regelmaat interessante links en updates van ons verwachten.

Wat staat u daarnaast in deze editie te wachten? Naast de gebruikelijke maar daarom niet minder leuke rubrieken vreemde proefpersonen, InDruk en aanstaande colloquia en congressen, ook een kijkje in de keuken bij Vodafone. Gunes Kantaroglu geeft inzicht in wat psychologen bezighoudt bij het telecombedrijf. Verder, interviews met Nederlandse psychonomen die hun thuis in Nederland hebben opgegeven voor een plek elders op de wereld. Diverse onderzoekers praten over hun ervaringen in het buitenland. In deze editie ook nog een laatste presidentiële column van Richard Ridderinkhof. Hij heeft zijn taken als voorzitter overgedragen aan Monicque Lorist, die daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van NVP is geworden. Al is het niet als voorzitter, Richard blijft wel schrijven voor de Psychonoom. Zijn column in deze editie is de eerste in een serie onder de noemer ‘Geestensverlichters’ die zal gaan over ontwikkelingen die het vrijdenken hebben gestimuleerd en over verlichte geesten die hebben bijgedragen aan inzichten over lichaam en geest. Verder, ook de laudatio van Richard naar aanleiding van de NVP erepenning voor Gezinus Wolters. Deze had in een eerdere editie moeten staan, wat we nu graag gecorrigeerd zien.     

Tot slot dan nog: dit is dit de laatste editie met hoofdredacteur Mariska Kret. Zij verlaat ons voor het penningmeesterschap van NvP. Namens de redactie wil ik haar graag bedanken voor twee jaar inzet als hoofdredacteur, en veel succes wensen met haar nieuwe taken. En u als trouwe lezer natuurlijk veel leesplezier met deze editie van de Psychonoom.

Rudy van den Brink, namens de redactie:

Bram Heerebout,
Lisanne Huis in ’t Veld
Mariska Kret,
Karen Schuil,
Michiel Spapé
Lisa Vandeberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten